Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Захариева: Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани

Публикуван от: crediti 64 прегледа

Захариева: Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани

Снимка: БТА

Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани и през нейното европредседателство през 2019 година. Това заяви пред БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„Това означава, че дългосрочният външнополитически приоритет на България – стабилност, просперитет, сигурност на нашите съседи, ще продължи да бъде във фокуса на ЕС и по време на румънското председателство. Има вече такива сигнали и от Хърватска, която е третата държава от следващото трио“, каза Захариева.

По думите й така се продължава един период от около две години и половина на държави, които поемат ротационното председателство, и които считат, че българският приоритет е изключително важен за целия ЕС.

Още по темата 30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани

Захариева се надява през юни да започнат реални преговори за членство с Македония и Албания. „По време на австрийското председателство ще се подготвят самите документи, ще се проведе дебат по преговорните директиви. Те ще имат ключова роля. Със сигурност фокусът няма да е формален", посочи вицепремиерът.

Министърът на външните работи посочи, че на тристранната среща България – Румъния – Гърция в Букурещ преди дни е проведен дебат и по Дунавската стратегия. „Ние сме фокусирани върху туризъм и култура. Румънците също. Нашето намерение е да има връзка между Дунавската стратегия и регион и Черноморския регион. Румънците също считат това за важно и ще продължат. Те сериозно обмислят варианта това да е техният приоритет на председателството“.

На срещата България и Румъния са получили подкрепата на Гърция за Шенген. Приета е и декларация, в която ясно се декларират приоритетните проекти.

Захариева коментира и днешния призив на евродепутати за ратификация на Истанбулската конвенция.

„Преди евентуална ратификация на Истанбулската конвенция в България трябва да се въведат други законови механизми срещу насилието над жени“, каза министърът на външните работи. И добави: "Първо трябва да се приемат законите, след което да се пристъпи към ратификация, защото трябва да се създадат механизмите – помощ на жертвите, превенция, повече центрове за жени и момичета, които са пострадали от насилие, с техните деца".

Вицепремиерът допълни, че управляващите ще изчакат становището на Конституционния съд за конвенцията, но още през 2014 г. работна група от юристи е установила, че документът не противоречи на Конституцията на България.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн