Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Т.Петкова: За либерализацията на пазара на електроенергия ще са нужни 3-5 години

Публикуван от: crediti 81 прегледа

Т.Петкова: За либерализацията на пазара на електроенергия ще са нужни 3-5 години

Снимка: Архив Ройтерс

Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация на пазара на електроенергия, каза в пресклуба на БТА във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя отбеляза, че след приключване на този период всеки битов абонат ще може сам да избира доставчика на електроенергия, а отделните доставчици ще бъдат в конкуренция помежду си.

Още по темата Над 221 млрд. евро са отлетели от Белгия към данъчни убежища през 2016 г. ИПИ: Една година либерализираме пазара на ток, две го делиберализираме

Според нея моделът за либерализация на енергийния пазар е разработен съвместно със Световната банка и в него е включена защита за енергийно бедните хора, които няма да могат да плащат сметките си при смяната на модела.

Интерпретациите за увеличаване на енергийната бедност са силно преувеличени, посочи тя.

Петкова прогнозира, че до края на годината трябва да влязат в сила промените в Закона за енергетиката, за да започне процесът на либерализация. От втората половина на следващата година се очаква да са налице и нормативните основания за реализирането на модела, посочи министърът.

В началото на 2018 г. ще започне приемът на документи за финансиране по втория етап на т. нар. Норвежка програма, каза Петкова. Осигурените средства са в размер на 63 милиона лева, а мерките са разработени съвместно с Националното сдружение на общините в България.

Програмата предвижда финансиране на проекти за енергийна ефективност на сгради, които са общинска собственост, като училища, детски градини, болници и други.

Петкова отчете, че първият етап от програмата е бил успешен и призова общините да подготвят своите проектни документи, за да бъдат финансирани.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн