Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Светлин Наков: С по-голяма автономия училищата може да създават повече иновации

Публикуван от: crediti 24 прегледа

гледано: 348 Още видео Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5 1 гласа

Липсата на свобода е големият проблем в българското образование. С малко повече автономия на местно ниво училищата биха могли да създават все повече и повече иновации. Това каза Светлин Наков, програмист и предприемач, създател на "СофтУни"(SoftUni) в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

С ограниченията, които монополното положение на Министерството на образованието налага в образователната система – какво, кога и по колко часа да се изучава, предприемачът се сблъсква при лицензирането на новосъздадената от него гимназия „СофтУни“. Парадоксът, на който се натъква, е в невъзможността един учебен час от задължителната програма да се прехвърли, например, от единия в другия учебен срок.

Тези ограничения водят до друг парадокс – в национална гимназия по програмиране в осми клас да няма часове по програмиране. Концептуално е сбъркана българската образователна система, смята гостът и изразява мнението на всички организации и компании, че колкото е по-малка намесата на държавата, толкова по-добре се работи в една сфера от живота. Изискването за промяна трябва да дойде от бизнеса, който се нуждае от специалисти и от обучителните организации. Защото, по думите на програмиста, има и мотивирани учители, но системата ги притиска.

Той изрази желание новата гимназия да провокира страст за учене с различни подходи и иновативни обучителни методи, като фокусира процеса върху получаването на умения и оставя знанията и във видео лекции.

"Гимназията, която ще отвори врати на 15 септември стартира с 60 ученика, разпределени в 3 паралелки, предлага 5-годишно обучение, с диплома за средно образование и сертификат – свидетелство за професионална квалификация в специалностите дигитален маркетинг и предприемачество и крийетив дизайн".

Гостът, станал известен с проекта СофтУни – първият софтуерен университет у нас, посочи и необходимата промяна в образователната система в България:

„Моята философия е първо да се разрешат нещата и после да се въведат правила и ограничения – с контрол и забранителни клаузи, за да се предпазят учиищата от свободното проникване на нежелани явления в тях при автономност. Всички организации, с които съм разговарял смятат, че с повече свобода се работи по-добре, и че там, където държавата има голям контрол, работата е трудна“.

Това каза предприемачът и даде пример със скандинавските страни, в които има голяма свобода в образователната система, а експертите само координират дейностите, вместо да ги налагат и контролират.

„Защо матурата по математика да я прави МОН? Министерството няма подготвени хора за това. В България карат учениците да заучат един вид задачи, а в чужбина ги карат да мислят. Частните организации трябва да правят матурата. По закон МОН не е ангажирано с това, а с монопола си над обучението при външното оценяване се получава парадокс – системата проверява сама себе си“.

За разлика от СофтУни – алтернатива на официалната система без признание от държавата, гимназията удовлетворява държавните изисквания, но с дълбоки технологични и професионални познания и умения. А Софтуерният университет, вече утвърден у нас, по думите на Наков гледа към перспективата за чуждестранни пазари.

„Ние сме много силни в блок чейн образованието – подготовка на технологични експерти. От една година разработваме такъв курс, пишем книга с отворен код за блокчейн програмисти, за да дадем възможност на работещите специалисти да придобият умение, което е в топ 3 на търсенията“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн