Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Съдът прекрати делото срещу поскъпването на билетите за градски транспорт в София

Публикуван от: crediti 18 прегледа

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите на граждани срещу поскъпване на билета за градски транспорт в София и обезсмисли решението на първа инстанция по делото, с което отмени новата цена. Новината съобщиха от организацията "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи", която бе основен двигател на делото.

20 дни преди заседанието пред ВАС със свое Решение № 178 по протокол № 51 от 05.04.2018 г. Столичен общински съвет прие изцяло нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на СО, като е отменил действащата до приемането ѝ наредба, предмет на образуваното дело.

С оглед на това, ВАС в своите мотиви посочва, че „след като нормативният административен акт е отменен, той е престанал да бъде част от позитивното право и затова за оспорващите не е налице непосредствен правен интерес от отмяната на този акт, респективно от продължаване на съдебното производство, което е образувано по оспорването“, уточняват от организацията.

Решението на ВАС е окончателно, но е подписано с особеното мнение на съдия Жанета Петрова, която е и председател. Тя казва, че не е съгласна с мотивите на колеги си Светлана Борисова и Аглика Адамова, че с новата наредба на общината е отпаднал правният интерес на жалбоподателите. "Всъщност те имат имат безспорен интерес да установят незаконосъобразността на подзаконовия нормативен акт независимо от последвалата отмяна", се казва в особеното мнение.

Делото срещу промени в наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община бе заведено след жалби на граждани и на сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи". През 2016 година без мотиви, общинският съвет прие изменение в наредбата, според което билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт скочи с 60% и започна да се продава за 1,60 лв.

Редактор: Деница Райкова

Expert.bg

  • Tweet

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн