Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

С. Василева: Стрес тестовете доказаха стабилността на банковата система в България

Публикуван от: crediti 88 прегледа

С. Василева: Стрес тестовете доказаха стабилността на банковата система в България

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След последните години на застой в кредитирането и след като преминаха успешно стрес тестовете, които доказаха стабилността на банковата система в България, със сигурност 2017 г. е годината, която бележи раздвижване в банковата активност. Това каза изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Севдалина Василева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това естествено ни радва. И до голяма степен е свързано с развитието на икономиката на страната, тъй като банките са неразривно свързани с макроикономическата перспектива“, коментира Василева.

По думите ѝ ръстът от 3,9% на БВП за 2016 г. и последните прогнози на Министерството на финансите за растеж от 4% са обнадеждаващи числа, свързани с намаляваща безработица и повишаването на реалния доход.

„Добрата новина за нас, банкерите, е, че ръстовете се дължат на вътрешното търсене и потребление, зад което стои очевидно повишено доверие на домакинствата“, добави тя.

Що се отнася до рисковете, Василева посочи, че България е свързана икономика с икономиката на ЕС – има много обмен, както външнотърговски, така и по отношение на регулациите на европейския банков пазар.

„През годините се оказа, че българските банки са доста устойчиви и гъвкави. Стрес тестовете показаха изключително стабилна система с капитализация над 22% и ликвидност над 25%. Така че смятаме, че можем да управляваме рисковете добре“, заяви финансистът.

Василева коментира още, че присъединяването на България към валутния механизъм и еврозоната е ход, който е част от приемането ни в ЕС, така че страната ни стратегически ще трябва да поеме по този път.

„Ние приемаме това като много положителен ход, който ще допринесе за подобряването на конкурентоспособността на българската икономика“, каза тя.

Видео с разговора можете да видите тук

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Виктория Тошкова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн