Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Рахой: Българското европредседателство е едно от най-успешните

Публикуван от: crediti 37 прегледа

Рахой: Българското европредседателство е едно от най-успешните

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде висока оценка на българското председателство на Съвета на ЕС. Той заяви на пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов, че без никакво съмнение българското председателство е едно от най-успешните, а темите в европейския дневен ред са от огромно значение за бъдещето на Европа.

Рахой обясни, че Испания ще подкрепи финалната декларация на ЕС след срещата на 17 май между Западните Балкани и ЕС, тъй като тя е достатъчно неутрална, но няма да участва на срещата.

Премиерът на Испания даде положителна оценка и за начина, по който в рамките на нашето председателство се засягат много важни въпроси за всички европейски граждани, сред които и тези, свързани с Brexit, бъдещето на Европа.

Премиерът на Испания заяви, че са на едно мнение с българския министър-председател за ключовия момент, в който се анмираме, и допълни, че и двамата са убедени, че проектите, които сега се осъществяват, ще бъдат от голямо значение за европейските граждани.

Още по темата Захариева: 2025 г. е реалистична дата за влизане в ЕС на страните от Западните Балкани Испания процъфтява, но се обръща срещу Мариано Рахой

Убедени сме, че само заедно ще можем да се справим с предизвикателството на нашето време и да дадем отговор на притесненията на европейските граждани, каза Рахой. Сред тях той открои следващата финансова рамка, по която преговорите, по думите му, са много сложни, защото тя ще е първата след Brexit. Премиерът на Испания декларира подкрепа на българския министър-председател по отношение на кохезионната политика, която по думите му трябва да продължава да е основен стълб в европейската интеграция. Други важни политики, според испанския премиер, са тези, свързани дигиталните технологии, околната среда и миграционната криза.

По време на разговорите с Бойко Борисов испанският министър-председател отбеляза, че е било отчетено "чудесното състояние" на двустранните взаимоотношения. Хилядите българи, които живеят в Испания, са прекрасен пример за интеграция в нашето общество, каза Рахой. Той изтъкна и добрите двустранни търговски отношения, като посочи, че Испания е на 8-мо място в тези взаимоотношения с тенденция за ръст на износа и вноса.

Двамата премиери са обсъдили също полицейското и съдебното сътрудничество между двете страни и предизвикателствата на международната политика.

Притеснява ни нестабилността в Близкия изток и оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, което не е добър знак, коментира премиерът на Испания и добави, че ЕС иска да играе конструктивна роля в това отношение.

Във връзка с евродирективата за международните превози премиерът на Испания каза, че това е важен въпрос и изтъкна, че темата е била обсъдена с Борисов. По думите му по въпроса трябва да се вземат разумни решения.
Премиерът Бойко Борисов припомни, че приятелството с Мариано Рахой датира още от времето, когато е бил вътрешен министър. Той посочи това, защото България има перфектно полицейско сътрудничество с Испания. Борисов благодари на испанския премиер, че оценява по достойнство Българското председателство на ЕС, предава БТА.

Бойко Борисов добави, че информирал Рахой, че транспортните фирми и работници трябва да бъдат разглеждани с еднакъв аршин – по отношение на 8-часовата почивка и застраховките на товарите. Българският премиер допълни, че е най-много притеснен за задължението българските шофьори да се връщат в страната на всеки 3 седмици, което, по думите му, ще убие този бранш, защото страната ни е много отдалечена от Великобритания, Холандия или Германия. Той се надява този проблем да бъде разрешен. Затова той е подготвил текстове, които ще бъдат разгледани на утрешната среща на Съвета по транспорта, за да се намери разумният компромис за нашите превозвачи.
Борисов каза още, че е запознал Рахой с това какво се прави по въпросите със Западните Балкани и основната цел, която е поставена – "Балканите да се превърнат в една строителна площадка", за да може този регион да стане добро място за живот, туризъм и бизнес. Коридорите 4, 8 и 10 са приоритет, както и жп коридорите, пристанищата и изграждането на дигиталната инфраструктура, допълни премиерът.
Българският премиер посочи, че много българи живеят в Испания, както и много испански фирми работят със страната ни. Той подчерта, че проблеми в двустранните отношения с Испания няма, защото испанското правителство и нашите консули полагат усилия да бъдат разрешавани възникналите проблеми.
Борисов бе категоричен, че България върви уверено по пътя към приемането в Шенген и еврозоната, защото страната ни изпълнява необходимите критерии.

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Елена Илиева

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн