Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Преглед на печата за 16 април

Публикуван от: crediti 45 прегледа

Преглед на печата за 16 април

Снимка: Pixabay

Битката с шумните коли се отлага за след 2023 г.
В. Сега

България е държава на абсурдите и прилагането на Закона за движението по пътищата (ЗДП) е поредното доказателство за това. В него изрично е записано, че ревящите коли, мотори, камиони, които превишават нормите за шум, трябва незабавно да бъдат спирани от движение, а водачите им – глобявани. Но строгите санкции всъщност си остават само на хартия. Прозаичната причина е, че липсват устройства, които да "ловят" наднормените децибели. И проблемът ще бъде решен едва след 2023 г. Проверките за шумните автомобили са работа на КАТ и на пунктовете за технически прегледи. Оказва се обаче, че масово пунктовете за прегледи в страната не разполагат с шумомери, а за всички пътни полицаи в страната са закупени 5-6 мобилни устройства. Което означава, че почти никой не следи за т.нар. шумово замърсяване по булеварди и централни улици.

Съдът отхвърли част от протестите на прокуратурата срещу по-скъпата вода
В. Сега

Административният съд в София отхвърли протеста на прокуратурата за новите цени на водата в Ямбол. В края на миналата година Върховната административна прокуратура протестира пред съда решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпване на водата в Ямбол, както и в Бургас и Враца. Решения за тях обаче все още няма. С друго решение съдът отхвърля протеста на ВАП и за поскъпването в Кърджали, където увеличението за абонатите е с 2 стотинки за кубик до 2.43 лв. за кубик с ДДС. Отхвърлен е и протестът на прокуратурата срещу поскъпването за ВиК "Златни пясъци". ВиК Ямбол е 100% държавно дружество с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Водата в града поскъпна с около 18.7%, а в Бургас и Враца – съответно 6.8% и 11%. Държавното обвинение твърди, че решението за новите цени е прието в нарушение на Закона за водите, тъй като не е съгласувано с ВиК асоциациите по места, в които влизат държавата и общините.
15 апр 2018, 14:31, 1136 прочитания

Домусчиев: Бизнесът трябва да си партнира с политиците
В. Стандарт

И аз и хората около мен, и организацията, която водя се опитваме да помагаме на хората. Бизнесът трябва да си партнира с политиците, в посока и бизнесът да е добре и обществото. В бизнеса е експертизата, към която трябва политиците да се стремят. Проблемът е, че има изкривяване. Бизнесът се опитва да управлява политиците. Бизнесът в България обаче не управлява политиците, те не се вслушват в него. Бизнесът няма такова влияние като синдикатите, което е проблем. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред Канал 3. Парите по плана Юнкер са заем и с него трябва да постигнем един завод с модерна технология в Пещера. Голяма част от техниката е произведена в България – в Пловдив и Хасково. След една година продукцията на този завод ще се продава в над 100 държави, разказа бизнесменът.

Отказахме се от профилактични прегледи за 5,1 млн. лева
В. Монитор

Българинът се е отказал от профилактични прегледи за 5 млн. 133 хил. 577 лева през 2017 година. Това показват данни на Националната здравноосигурителна каса, предоставени на вестник „Монитор“. Всяка година между 4 и 6 млн. лева от бюджета й по перо „Профилактика“ остават неусвоени, защото хората не се явяват и не се ползват от това свое право. Предвидените средства за профилактични прегледи за 2017 г. са били в размер на общо на 56 134 805 лева. НЗОК се изплатила на лекари, лаборатории и центрове за образна диагностика 51 001 228 лв. за общо извършени 4 674 047 прегледа. На практика обаче това не означава, че от това свое право са се възползвали 4 млн. българи, а напротив. Те са не повече от 3 милиона, но явилите се при лекаря са си правили повече от един профилактичен преглед в рамките на това, което им се полага за календарната година.

Брюксел ще издава сертификати на жп превозвачите у нас
В. Монитор

От средата на 2019 г. се въвежда евросертификати влаковете и жп мрежите. Те ще се издават от Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз (ЕС) с помощта на националните служби за безопасност. Промени от 2016 г. в регламентите на Евросъюза създават Агенцията за железопътен транспорт, с което й се добавят нови функции. Новата структура ще определя кои превозни средства са съвместими и достатъчно сигурни освен за държавите членки, така и за страните от Западните Балкани. По този начин ще се въведе и ясна структура относно таксите. Ще бъде въведено и обслужване на едно гише. За целта до 16 юни догодина депутатите ще трябва да приемат промени и в родното ни законодателство. Агенцията ще издава единни сертификати за безопасност на превозвачите, които в момента се издават от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА).

С Marriott и Hyatt лукс стаите в София се удвояват
В. 24 часа

Конкуренцията в най- луксозния хотелски сегмент става гореща Съвсем скоро – през 2020 г., на софийския хотелиерски пазар ще има почти двойно повече стаи в луксозни 5-звездни хотели, принадлежащи на световни вериги, отколкото в момента. Това показват изчисления на “24 часа” на база само на започнатите вече проекти за изграждане на нови обекти. В понеделник ще се състои тържественото подписване на договора за финансиране на изграждането на хотел Marriott на площад “Македония”. Проектът на италианския инвеститор “Айтауър Дивелъпмънт” , въпреки че бе намален от първоначалните 113 на 107 метра, предвижда 232 стаи и 60 апартамента плюс офисна част в прилепеното съседно тяло. Така софийският Marriott, чието строителство се предвижда да приключи за 30 месеца, ще е най-големият софийски хотел след “Маринела”. В допълнение на последния етаж ще има панорамен ресторант. По същото време през 2020 г. трябва да бъде довършено и изграждането на хотел Hyatt на площада при паметника на Васил Левски, в който ще има 185 стаи.

По статията работи: Ралица Пейчева

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн