Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Мартин Евстатиев: Българският пазар на крафт бира все още е по-консервативен

Публикуван от: crediti 69 прегледа

Мартин Евстатиев: Българският пазар на крафт бира все още е по-консервативен

Снимка: личен архив

Мартин Евстатиев се занимава с журналистика, но любовта към крафт бирите го тласка към създаването на Brewforia.bg. Завършил е „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а през годините е работил в културните отдели на различни списания, вестници и онлайн издания. Създател е и главен редактор е на сайта за култура и изкуства Stand.bg.

Последният му проект – Brewforia.bg, е онлайн магазин за подбрани крафт бири от цял свят. Главната му цел е да допринесе за популяризирането на крафт бирата у нас. Паралелно с това представя и марки, които не са се появявали на родния пазар, като редовно организира събития и дегустации. Срещнахме се с Мартин по повод първата година на Brewforia.bg, за да поговорим за пазара на крафт бира у нас и как се развива той през последните години.

– Как решихте да се занимавате с Brewforia.bg?

– Идеята за онлайн магазин се зароди миналата пролет. Доста се колебаехме доколко е готов българският онлайн потребител за онлайн пазаруване на бира и се оказа, че има защо да се колебаем. Като цяло хората тук все още не са свикнали да си поръчват нова бира онлайн, защото залагат на моментна покупка. Ако я поръчаш бира онлайн, няма как да я получиш веднага, а в най-добрия случай ще я получиш на следващия ден. Мисля, че това е една от причините хората да не пазаруват много онлайн, въпреки че цялото онлайн пазаруване очевидно бележи ръст. Техника, дрехи очевидно се купуват все повече и повече. С бирата нещата все още не са така. Както всичко тук, нещата се случват по-бавно.

– Колко време след вълната на крафт бирите на запад ни застигна тази тенденция?

– С години закъснение. Всичко става много по-бавно – и свикването с новите вкусове, и появата на марки. Други държави около нас са доста по-напред в това отношение и като предлагане, и като места, на които ги има. Докато тук цената е основният фактор, защото е по-висока. Освен това все още много хора не са готови да експериментират и да опитат по-различни неща. Има страх към непознатото, а същевременно има огромно разнообразие от стилове, стотина са при крафт бирите. Има кисели, сладки, горчиви, солени..

– Киселите бири стават все по-популярни напоследък. Тук внасят ли се подобни бири?

– Да, все повече и повече. В световен мащаб киселите бири са много модерни, включително в САЩ и в Европа. Австрийската ни марка Bevog празнува 5-годишнината си тази година. Всеки септември тя прави фестивал в зоната, в която се намира пивоварната ѝ. Този път имаше нещо като импровизирана пресконференция с всичките гостуващи пивовари – от Америка, Австрия, Холандия и региона. Всички те коментираха развитието на сцената, кои са модерните стилове, какво следва оттук нататък…

Общо взето се обединиха около едно – че киселите бири са големият хит в момента. Очакват и в близката половина година те да продължат растежа си като видове и да се повишава интересът към тях, въпреки че са толкова специфични. В България могат да се намерят страшно хубави бири. Предлагането е много по-голямо от това, което пазарът може да поеме. Изборът за такъв малък пазар е наистина впечатляващ. За съжаление, не всичко, което достига до тук, си заслужава цената.

– А каква е средната цена на крафт бирите у нас?

– Ако говорим за чуждестранните, като крайна цена в магазина, по-базовите бири са около 5 лева. Българските са около 3,50 до 5 лева. Има и по-скъпи български, разбира се. При чуждестранните границата е много по-висока. В повечето случаи са от 4,50 лева нагоре. Има и по-евтини, но те вече бягат от крафт определението.

– Какви видове крафт бири се харесват в България?

– Като по-консервативен пазар, все още пием по-класически неща като Pale Ale, IPA, които са основни бири. Докато при киселите има клиенти, които ги търсят, следят ги, но за повечето хора тези бири са много странни и изобщо не могат да ги възприемат. А и повечето хора ги е страх да опитат, когато чуят за кисела бира. Плодовите бири също се харесват тук.

– Колко са пивоварните за крафт бира в България?

– Вече са над 10, около 10-15. Голяма част от тях нямат собствени пивоварни обаче. Половината са т.нар. gipsy пивоварни. Това са марки, които нямат собствена пивоварна и варят бирите си на различни места – може да е в чужбина, може да е в същата страна. В България пивоварни имат “Glarus”, “Blak Pine”, “Диво пиво”, “Rhombus”, “Трима и двама” и “Hills”, ако не забравям някоя.

– А кои от българските крафт бири се изнасят в чужбина?

– “Бял щърк” със сигурност се изнася в Холандия. “Blek Pine” също бяха стигнали до чужди пазари.

1 2 »

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн