Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Лихвите по кредитите вероятно ще започнат да растат в края на 2018 г.

Публикуван от: crediti 62 прегледа

Кога ще спрат да спадат лихвите? Според кредитния консултант Тихомир Тошев можем да очакваме това да се случи в края на следващата година или в началото на 2019 г.

"В началото на годината ние забелязахме доста сериозен спад на лихвите – пак във всички сегменти на кредитирането, като във втората половина на годината те се оформиха на нива между 3 и 3,8% – при такива лихви по ипотечните кредити завършваме годината, като в последните няколко месеца видяхме, че вече по-скоро има задържане – тоест лихвите спряха да падат", обясни Тошев пред БНР.

"Аз очаквам, че през следващата година те ще се задържат пак в рамките между 3 и 3,8%. Излязоха първите прогнози, че най-вероятно ще видим леко движение назад и леко повишение, но аз смятам, че може и да не видим такова повишение, тъй като банковият пазар е много ликвиден – депозитите продължават да растат с по-голям темп от кредитите. Има голяма ликвидност системата и голяма конкуренция между банките, която конкуренция очаквам, че ще задържи лихвите по ипотеките на нива между 3 и 3,8 и при потребителските кредити очакванията ми са те да се запазят също в рамките между 5 и 6,5 до 7%, при бизнес кредитите границите са много големи, тъй като зависи от типа на бизнеса, от типа на кредита – при бизнес кредитите лихвите ще се движат между 3 и 6%", прогнозира Тошев.

Той смята, че първото увеличаване на лихвите по кредитите може да се очаква към края на следващата година или в началото на 2019 година, като това основно зависи от действията на Европейската централна банка.

Според финансиста Емил Хърсев не е изключено обаче първите сигнали за по-високи лихви по заемите да се усетят и по-рано, а това, че банките са готови да кредитират, показва и фактът, че донякъде са загубили от предпазливостта си при избора на кредитополучатели.

Редактор: Деница Райкова

Expert.bg

  • Tweet

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн