Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Колко ще струва модернизацията на военновъздушните ни сили?

Публикуван от: crediti 88 прегледа

Колко ще струва модернизацията на военновъздушните ни сили?

Самолет Gripen. Снимка: Архив Ройтерс

България ще похарчи 1,5 млрд. лева за покупката на 8 бойни самолета и поддръжката им в следващите години. За следващите 8 самолета трябват допълнителни средства, които ще бъдат в същия порядък, изчисли в ефира на БНР депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Той е член на парламентарната комисия, която анализира условията, при които България ще модернизира военновъздушните сили.

Според Гаджев сумата за новите самолети ще бъде около 5 млрд. лева и трябва "много внимателно да следим как ще бъдат разходвани".

Още по темата Задочният спор между Борисов и Радев за изтребителите се задълбочава Цветан Цветанов: Целта на комисията "Грипен" е да изчисти съмненията

Депутатът от БСП Славчо Велков, който също участва в дискусията, обаче смята, че управляващите "опитват да тупкат топката", защото в бюджета няма средства за тази операция.

"Целият бюджет за отбрана ще бъде достатъчен само за модернизацията на военновъздушните сили. А за военноморските, за бойни машини на сухопътните войски, заплати, социални разходи и ред други неща, откъде?“, коментира той, цитиран от пресцентъра на партията.

Неговият опонент обаче беше категоричен, че парите са предвидени в бюджета за тази година и в прогнозите за бюджета през следващите години. "Въпросът е парите да се изхарчат по максимално ефективен начин", каза още той.

В ефира на националното радио Гаджев посочи още, че в парламентарната комисия, анализираща процедурата за избор на нов боен самолет за армията ни, са отбелязали редица неточности и грешки в процеса. Според него тези грешки трябва да бъдат изчистени, а процедурата да бъде по-прозрачна.

Експертът по сигурността Славчо Велков допълни още, че ни трябва нов тип боен самолет. "Не може на 30-35 години да бъдат от нов тип, каквато и модернизация да им се прави. Те няма да отговарят на повишените изисквания. Постоянно има нови заплахи и предизвикателства", обясни още левият депутат.

По статията работи: Деляна Петкова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн