Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

ИПИ: Излизането на всички производители на ток на борсата е риск за търговията

Публикуван от: crediti 48 прегледа

ИПИ: Излизането на всички производители на ток на борсата е риск за търговията

Снимка: Архив Ройтерс

Със законодателни промени в края на 2017 година всички производители с над 5 мегавата инсталирана мощност вече продават своята електроенергия през борсата. Целта на тази промяна е повишаването на прозрачността на търговията и повишаването на доверието в сектора.

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) анализира дали тези цели са постигнати.

Още по темата Търговията в рамките на деня на енергийната борса ще стартира през март На 9 януари влизат в сила нови правила за борсовата търговия с ток БЕХ има идея за увеличаване на ликвидността на енергийната борса

В оценката си експертите критикуват на първо място начина, по който бяха направени тези промени – между първо и второ четене с Преходни и заключителни разпоредби на Закона за безопасното използване на ядрена енергия. По този начин законодателите избягват задължителните консултации и изготвянето на оценка за въздействието от промяната.

Промените бяха направени бързо – внесени на 6 декември и обнародвани в Държавен вестник на 22 декември,което пък не оставя никакво време за промяна в правилата на работа на енергийната борса.

Оценката на ИПИ е, че направена по този начин промяната не засилва доверието в работата на свободния пазар, а напротив – допълнително го отслабва. Още повече, че търговията на борсата продължава да се извършва без клирингова къща.

Още от създаването на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не беше създадена клирингова къща, а самата борса беше страна по всички сделки в сегмента "ден напред" и на Централизирания пазар за двустранни договори. От 1 януари 2018 година обаче борсовият оператор вече не е страна при двустранните договори, което означава, че договорите ще се сключват между търговските участници, а борсата няма да има информация за условията по тях, както и няма да има механизъм за контрол и надзор.

Това положение увеличава рисковете пред търговията на организираният борсов пазар, посочват още от ИПИ.

Експертите изразяват и опасенията си, че след последните промени в законодателството количествата, търгувани през борсата, ще се удвоят, а това това поставя под въпрос капацитета на оператора на фона на малкия му опит.

През 2016 година по свободно договорени цени у нас са изтъргувани общо 15,5 тераватчаса електроенергия, от които 2,5 тераватчаса през борсовия сегмент ден напред и минимални количества в сегмента за двустранни договори.

Повишаването на доверието в свободния пазар няма как да се извърши чрез въвеждане на задължения и ограничения, а следва да създаде необходимите пазарни механизми, които подобряват неговата ефективност, посочва се в анализа на ИПИ. Доверието се създава от наличието на конкуренция, ликвидност и намаляване на рисковете при търговия.

"Контрапродуктивно е въвеждането на задължения за търгуване на електрическа енергия само на организирания борсов пазар при липса на механизъм за управление на рисковете, свързани с работата му като наличието на клирингова къща", е заключението на експертите.

По статията работи: Деляна Петкова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн