Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Индустриалното производство в България отчита спад през април

Публикуван от: crediti 21 прегледа

Индустриалното производство в България отчита спад през април

Снимка: Архив Ройтерс

През април 2018 г. индустриалното производство в България отчита понижение от 2% в сравнение с предходния месец. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през март индустриалното производство е отбелязало повишение от 1,7% на месечна база.

Според данните спад се отчита и на годишна база, но там то е по-ограничено – 0,7%.

Тенденцията се запазва и на ниво еврозона и Европейски съюз. За април сезонно коригираното индустриално производство в ЕС се понижава с 0,8% в сравнение с предходния месец, когато е регистриран ръст от 0,5%. Тук понижението се отдава основно на спад в производството в енергийния сектор с 3,8%, трайните потребителски стоки с 1,9%, нетрайните – с 1%, и междинните стоки с 0,7%. В същото време обаче се наблюдава ръст на капиталовите стоки с 1%.

Що се отнася до еврозоната там понижението на месечна база е 0,9% спрямо ръст от 0,6% през март. И тук основната причина е понижение на производството в енергийния сектор с 5%, при тайните стоки с 2,2%, при нетрайните с 1,2% и при междинните стоки с 0,8%. И тук налице е ръст на капиталовите стоки с 1,9%.

Сред отделните държави членки най-голям спад на месечна база има в Литва (7,9%), Холандия (4,4%) и Гърция (3,3%). На обратния полюс с най-голямо увеличение на индустриалното производство са Ирландия (9,1%), Румъния (2,1%) и Дания (0,8%).

В сравнение с април 2017 г. обаче се наблюдава ръст на производството, като и в двете зони то е от 1,7%. За целия ЕС това се дължи на ръст при капиталовите стоки с 4,7%, трайните потребителски стоки – с 1,3%, междинните стоки – 0,8% и нетрайните потребителски стоки – 0,4%. На годишна база производството в енергийния сектор остава без промяна.

При еврозоната също има увеличение при производството на капиталови стоки – с 4,3%, на междинни стоки – 0,8%, нетрайни стоки – 0,7% и трайни стоки – 0,4%. Тук обаче енергийният сектор бележи понижение от 0,7%.

Сред държавите членки най-голямото увеличение на годишна база е регистрирано в Словения (6,9%), Румъния (6%) и Полша (5,9%). Най-значително е понижението пък в Малта (5,8%), Ирландия (4,7%) и Хърватия (1,3%).

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн