Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Г. Донев: Нужен е баланс на стимули и санкции при наемане на хора с увреждания

Публикуван от: crediti 26 прегледа

Г. Донев: Нужен е баланс на стимули и санкции при наемане на хора с увреждания

Снимка: Pixabay

Пазарът на труда и заетостта предоставят пред хората с увреждания възможност за пълноценна интеграция. В същото време нагласите на работодателите към хората с увреждания се променят в условията на остра нужда от кадри. Това заяви по БНТ Гълъб Донев, секретар по социални политики и здравеопазване към президента. Той коментира резултатите от форума за заетостта на хората в неравностойно положение, организиран от президента Румен Радев.

Няма връзка между форума за заетостта на хората с увреждания и протеста на майките с деца увреждания, заяви Гълъб Донев. Форумът се подготвя от седем месеца насам, допълни той, като на него е постигнат пълен консенсус.

Още по темата Радев: Критерият за пълноценна интеграция е трудовата заетост на хората с увреждания

За да може да се постигне целта, която сме си поставили – по-голяма заетост на хората с увреждания, не може да се осъществи без диалог. Президентът беше този, който прикани при откриването на кръглата маса всички участници да бъдат конструктивни и отговорни, да бъдат съпричастни към проблемите, които дискутират.

Трябва да се намери балансът между стимули и санкции при наемането на хора с увреждания, заяви Донев. По думите му 445 хиляди души получават социална пенсия, но малцина от тях работят.

Има предразсъдъци и от двете страни. Бариери съществуват и пред хората с увреждания, и пред работодателите. Работодателите не винаги добре разбират хората с увреждания, когато наемат подобни хора. По думите на Донев често се случва хора с увреждания, които са загубили професионалната си квалификация заради увреждането си, да не желаят да се преквалифицират. Ключово е те да се квалифицират в сфери, които се търсят от работодателите.

Президентът ще направи форума годишно събитие, ще бъдат учредени и годишни награди, с които ще се отличават предприятия, образователни институции и общини, които наемат хора с увреждания. Целта на това е да има проследимост на резултатите, както и да се поощрят подобни практики допълни Донев. Критериите и показателите ще бъдат разработени в най-скоро време от контактната група към администрацията на президента.

По статията работи: Евгения Маринова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн