Здр. Гост. Вход или Регистрация

Полезно

19 октомври, 2017

Процедурата за тол системата отново е спряна

Снимка: Архив АПИ
Две от шестте фирми, участници в тръжната процедура за тол системата у нас са подали жалби срещу последното решение за избор на изпълнител, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушване от депутати в Народното събрание.
Още по темата Тол системата може да следи и насочва трафика, съветва специалист Два консорциума остават в надпреварата за тол систeмата
Министърът коментира, че след запознаване с жалбите, държавата ще пледира за бързо произнасяне на институциите и компетентните органи, най-вече Комисията за защита на конкуренцията и за да се избегне ново забавяне на процедурата, пишат от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Нанков съобщи, че ще бъде поискано предварително изпълнение на договора с фирмата – изпълнител.
„Знаем, какъв риск поемаме, но нямаме нито ден за губене“, обясни регионалният министър и доп..

19 октомври, 2017

Пазарната стойност на IBM се вдигна с 12 млрд. долара за ден

Πaзapнaтa cтoйнocт ИТ гиганта ІВМ ce пoĸaчи c 12,6 млpд. дoлapa, cлeд ĸaтo вчepa aĸциитe нa ĸoмпaниятa cĸoчиxa c 8,9%, дocтигaйĸи цeнa oт 161,20 дoлapa зa бpoй.
Πoдoбнo yвeличeниe бeшe peгиcтpиpaнo пpeди oceм гoдини – в дaлeчнaтa 2009 г., пpипoмнят aнaлизaтopитe, oтбeлязвa Rеutеrѕ.
Излeзлитe финaнcoви peзyлтaти нa ІВМ зa тpeтoтo тpимeceчиe пoдлyди бopcaтa. Aĸциитe нa ĸoмпaниятa pязĸo пocĸъпнaxa нa фoнa нa дaнни, ĸoитo пpeвишaвaт oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe.
Cпaдът в пpиxoдитe нa ІВМ в пpoдължeниe нa 22 тpимeceчия гoвopeшe зa зacтoй, нo в cъщoтo вpeмe ĸoмпaниятa oтчитaшe pъcт в пepcпeĸтивни нaпpaвлeния ĸaтo oблaчнитe ycлyги, ĸибepcигypнocттa и aнaлизa нa дaнни.
Πpeз пocлeднoтo тpимeceчиe тeзи тpи нaпpaвлeния ocигypиxa 46% oт пpиxoдитe нa ĸoмпaниятa, или 8,8 млpд. дoлapa, бeлeжeйĸи pъcт oт 11%.
Редактор: Деница Райкова
Expert.bg Tweet

19 октомври, 2017

Една малка бира ще ви помогне да проговорите чужд език

Една халба бира може да засили чуждоезиковите способности на човек. До този извод са стигнали учени, които проведоха изследване на връзката между алкохола в малко количество и способността на човек да говори чужд език, който е учил, пише Mirror.
Изследването е направено съвместно в университетите в Ливърпул и Маастрихт и лондонския Кингс Колидж. Добре известно е, че алкохолът забавя умствената дейност и функциите на организма. Нарушени са и някои от оперативните функции на мозъка като способността за запаметяване, концентрацията на внимание. Учените са очаквали, че алкохолът ще намали способността да се използва чужд език, но при малки количества това не се случва. Причината: Алкохолът повишава самочувствието и човек и намалява притеснението от околните, когато човек използва изучаван от него втори език (извън родния).
Учените са тествали какъв е ефектът от малки дози алкохол върху участници в експеримент, които трябвало да преминават от майчиния си език на холандски. Това ..

19 октомври, 2017

Корнелия Нинова търси помощ за огласяване на финансираните от КТБ политици

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Да станат публични имената на политиците, получавали пари от КТБ – това се предлага в писмо от лидера на БСП Корнелия Нинова. То е изпратено до лидерите на парламентарно представените политически партии с предложение да се изпрати писмо до Специализирания наказателен съд във връзка с фалиралата банка. Още по темата Цветан Василев получил убежище в Сърбия Трима от кандидатите за банка „Виктория“ подадоха индикативни оферти
Нинова предлага да се заяви общо искане за публично оповестяване на имената на политиците, получавали нерегламентирано пари от КТБ. Тя подчертава, че вече е искала тази информация и от Специализираната наказателна прокуратура, и от Специализирания наказателен съд, но тя й е била отказана, информира пресцентърът на БСП.
„Не желая ние, като политици, да се месим в работата на независимата съдебна власт, но в името на прозрачността и борбата с корупцията по високите етажи н..

19 октомври, 2017

По-високите заплати няма да спрат емиграцията, смята Велев

Вдигането на заплатите не е основание за предотвратяване на трудовата миграция. По последни данни разходите за труд на работодателите са 11%, а икономическият растеж е 4%. Така председателят на АИКБ Васил Велев контрира думи от тази седмица на премиера Бойко Борисов, който призова работодателите да вдигат заплатите, за да не емигрират българите.
Той даде и още примери – в Полша, въпреки увеличението на заплатите, има 2 млн. емигрирали поляци, но държавата е „внесла“ също толкова украинци. Ние сме страна с относително високи доходи и сме привлекателни за молдовци, украинци. Когато има една работа, която трябва да се свърши, но не се върши, ние пропускаме да станем по-богати като общество, каза Велев пред Нова телевизия. Той посочи и, че в Германия 17% от работещите са чужденци от Третия свят, а в България процентът бил под 1 на сто.
Има огромен дефицит на кадри, дори в сектори, където средният доход е по-висок от средноевропейския – например IT сектора, продължи председателя..

19 октомври, 2017

10% от проверките по морето установяват нарушения

В около 10% от случаите, в които ние извършваме инспекции и проверки в туристически обекти, се констатират различен тип нарушения.
Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, който представи в парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм резултатите от контролната дейност в туристическите обекти по Черноморието в изпълнение на Програма „Лято 2017г”.
„Не се забелязва сериозна промяна в основните типове нарушения, с едно изключение – през тази година са доста повече затворените обекти поради липса на категоризация”, обясни Маргаритов. От думите му стана ясно, че туристическите обекти, които са проверени през лятото от Комисията са няколко хиляди.
„Този летен сезон е първият, в който ние пълноценно осъществявахме контролна дейност по новата, действаща от 2016 г. Наредба за категоризиране на обектите. Тя съдържа в себе си някои доста сериозни изисквания, с които очевидно не всички са успели да се справят ..

19 октомври, 2017

Проф. Ганчо Ганчев: Държавата има сериозен проблем с финансиране на растежа

Снимка: Pixabay
Под висок и продължетелен икономически растеж се разбира ръст между 7 и 10%, но в България трябва да има съществено превишение. Няма базови, фундаментални фактори, които да водят до растеж, няма устойчивост на икономическото развитие.
Така коментира перспективите пред българската икономика проф. д-р Ганчо Ганчев на семинар, посветен алтернативни икономически модели за сближване на България с европейските страни, които организира Институтът за ново икономическо мислене.
Още по темата Райфайзенбанк повиши за трети път прогнозата за ръст на БВП за 2017 г. Пикът на икономическия растеж в България ще е догодина, очаква икономист ИПИ: Високият растеж се запазва, но изглежда потенциалът е достигнат
Макроикономистът е категоричен, че прогнозираният икономически ръст не гарантира догонващия растеж, необходим на българското стопанство.
Според професора трябва да има устойчива икономическа стратегия,..

19 октомври, 2017

Преките чуждестранни инвестиции в България са се стопили наполовина

От януари до август в България са влезли 516,4 млн. евро под формата на преки чуждестранни инвестиции. Това е значителен спад в сравнение със същия период на 2016 г. – тогава сумата е била 1,12 млрд. евро т.е намалението е 54%.
Чуждестранните вложения в страната само за август са 71.6 млн. евро, а месец по-рано те бяха минус 6.1 млн. евро.
Основната част на инвестициите в страната през тази година е в дългови инструменти – 505 млн. евро. Компаниите изнасят печалбата си, показват още отчетите – реинвестирането на печалбата е с обратен знак и в размер на 10,5 млн. евро.
През 2016 година инвестициите в дългови инструменти възлизаха на 304 млн. евро, а водещи бяха средствата, насочени към придобиване на дялов капитал – общо 562 млн. евро.
От данните на БНБ е виден още и срив на инвестициите в недвижими имоти от началото на годината. Те са едва 7 млн. евро, спрямо 57,6 млн. евро година по-рано.
Най-много са вложенията в българската икономика от Нидерландия ..

18 октомври, 2017

Само за седмица – 16 426 нарушения на пътя

По пътищата в България продължават да се извършват хиляди нарушения всеки ден.
Според данните, предоставени от ГД „Национална полиция“, 16 426 са констатираните нарушения за периода от 9 до 15 октомври. Издадени са 9411 фиша и са съставени общо 5258 акта.
Броят на установените неправоспособни водачи е 426. Засечени са 229 души, шофирали след употреба на алкохол. За периода са настъпили 140 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 17 души, 168 са пострадали. Прекратени регистрации по чл. 171, 2а от ЗДвП за: неправоспособност – 395, употреба на алкохол – 113, наркотични вещества и аналози – 31.
МВР ще продължи да следи отблизо данните за тенденциите на пътя и редовно да анализира дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя. Стремежът на ръководството на МВР е подобряване безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените.
Редактор: Деница Райкова
Expert.bg..

18 октомври, 2017

Проекти за отопление на квартали с геотермална енергия може да получат евросредства

Снимка: Община Велинград
Проекти за отопление на квартали с геотермална енергия може да получат еврофинансиране от оперативна програма „Околна среда ‎2014-2020“ (ОПОС), заяви във Велинград министърът на околната среда и водите Нено Димов.
Той се срещна с кмета Костадин Коев, представители на туристическия бранш и граждани, съобщи пресцентърът на екоминистерството.
Геотермалното отопление в общините с минерални води може да бъде използвано като мярка за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление, коментира министърът.
Припомняме, че Европейската комисия поде наказателна процедура срещу България заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици в по-големите градове, като основни замърсители са битовото отопление и транспорта.
„Проект със захранване на общински сгради и частни домакинства може да попадне в обхвата на ОПОС и да получи финансиране“, увери министърът.
Още по темата Представител на ЕК препоръча на България незабавни мерки с..