Здр. Гост. Вход или Регистрация

Полезно

23 юли, 2018

Г-20: Криптовалутите не заплашват финансовата стабилност на света

Kриптовалутите не са заплаха за финансовата стабилност на световната икономика. Така смятат финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20.
В заключителното комюнике от срещата в Буенос Айрес се твърди, че „в момента криптоактивите не предполагат риск за световната финансова стабилност“, предава ТАСС.
В текста на документа се отбелязва още, че технологичните иновации „могат да бъдат изключително полезни за финансовата система“. В същото време обаче министрите на финансите и управителите на централните банки на Г-20 подчертават, че употребата на криптовалути „повдига въпроси, свързани със защита на потребителите и инвеститорите, укриването на данъци, прането на пари и финансирането на тероризма“.
Министрите предупредиха още, че „повишеното геополитическо и търговско напрежение“ заплашва растежа на световната икономика.
В комюникето се подчертава „нуждата от диалог и действия за понижаване на риска и повишаване на доверието“.
..

23 юли, 2018

Ето къде в супермаркета се намират най-евтините стоки

Основната цел на супермаркетите е да ни накарат да оставим повече пари в тях. Служат си с различни трикове, за да ни манипулират и да ни предразположат към щедро харчене, пише Bright Side.
Един от тези трикове е свързан с подредбата на продуктите. Ако се вгледате по-внимателно, ще забележите, че най-скъпите стоки се намират на рафтовете, които са на нивото на очите на клиентите. Това е така, защото се смята, че човек ще посегне към най-близкия, удобен и очевиден продукт, вместо да се заглежда много-много нагоре и надолу.
Малко по-евтините неща се намират на рафтовете над и под този на нивото на очите, а най-евтините са на най-долната лавица. Тази подредба се прилага особено често в секциите за млечни продукти.
Зеленчуците и плодовете, в които има най-много и най-малко пестициди Близо 70% от отглежданите плодове и ..

23 юли, 2018

Двойно повече са сезонните работници от страни извън ЕС у нас това лято

Снимка: Pixabay
Два пъти повече са сезонните работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта, цитирани от bTV.
От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000.
Още по темата Бизнесът иска още облекчения за наемане на работници от трети страни Трите сценария за преодоляване на липсата на работна ръка в България
Най-много чужденци са дошли от Украйна, Молдова, Киргизстан. Те работят в основно в туризма и селското стопанство. Според собствениците на хотели обаче острият недостиг на кадри не може да се преодолее само с чуждите работници.
От агенцията по заетостта обясняват ръста на сезонни работници от чужбина с това, че няма сериозни изисквания към работодателите. Не трябва да доказват професионалната квалификация на работниците, иска се само тр..

23 юли, 2018

Ще рекламираме туризма си с мащабна маркетингова кампания през 2019 г.

Планираме мащабна маркетингова кампания през 2019 г. В Годишната програма за Национална туристическа реклама са заложени редица активности, с които очакваме да привлечем още повече посетители в страната. Предвидени са множество комуникационни кампании в онлайн каналите на водещи световни политематични медии като CNN, BBC, Euronews, и световни туристически медии като National Geographic и Travel Channel. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при отриването на заседанието на Националния съвет по туризъм.
Тя посочи още, че са заложени участията в редица международни туристически борси и изложения в страната, като всички те са съобразени с нуждите и интересите на бизнеса.
В заседанието участваха Иван Портних, кмет на Варна, Стоян Пасев, областен управител на Варна, представители на институции, на туристически сдружения, на националните курорти, на национално представените сдружения на потребителите и работодателски организации в страната и на Националното сдружение..

22 юли, 2018

Все по-малко трудови злополуки в строителството

Трудовите злополуки в строителството бележат спад през първата половина на годината. Намаляват и случаите на работа без сключен трудов договор, но секторът продължава да бъде сред най-рисковите както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и при осъществяването на трудовите правоотношения, съобщават от Главна инспекция по труда.
За първото полугодие на 2018 г. контролните органи на ГИТ са извършили 2840 бр. проверки в строителството при 2400 бр. за същия период през 2017 г., което е ръст с 18%. Проверките в сектора са 13% от всички, извършени от инспекторите по труда през първото полугодие.
Регистрираните трудови злополуки, свързани с работния процес, са 63 бр., от които 3 смъртни. През 2017 г. те са били 76 бр., от които с летален изход – 6 бр. Най-тежкото нарушение в областта на трудовите правоотношения – полагането на труд без трудов договор, е установено в 323 случая при 381 бр. година по-рано. Запазва се тенденцията всеки четвърти случай на работа без..

22 юли, 2018

Цените на хранителните стоки на едро продължават да падат в края на юли

Снимка: Pixabay
Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, падна тази седмица с 1,28 на сто до 1,324 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/, цитирани от БТА.
Базовото ниво на индекса – 1,000, е от 2005 година.
Оранжерийните домати поевтиняха тази седмица с 7,4 на сто и се продават по 1,25 лева за килограм. Оранжерийните краставици поевтиняват с 8,21 процента до 1,62 лева средно за килограм. Ранните картофи поевтиняват с 11,3 на сто и се търгуват по 0,63 лева за килограм на едро. Цената на зелените чушки пада с 6,3 на сто до 1,33 лева за килограм. Тиквичките поевтиняват с 11,3 на сто до 0,63 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 5,5 на сто и се продават по 1,56 лв./кг. Кайсиите се търгуват по 1,91 лева за килограм на едро, а прасковите поевтиняват с 8,7 на сто до 1,15 лв./кг. Цената на дините пада със 17,9 на сто до 0,32 лв. кг, а пъпешите се търгуват по 0,89 лв./кг.
Кравето сир..

22 юли, 2018

Агенцията по горите с още мерки срещу африканската чума

Една от мерките, които се предприемат за превенция на навлизането и разпространението на болестта Африканска чума по дивите свине в България, е намаляването на популацията на дивата свиня.
Чрез по-ниските цени на индивидуалното разрешително за лов и цените за ползване на дивеч за организирания ловен туризъм, промените в Закона за лова и опазване на дивеча, предвиденото при индивидуален лов заплащане от 30 лв. на ловците на отстреляна дива свиня са действия, целящи мотивиране на българските ловци за завишаване на отстрела и намаляване числеността на вида, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.
Констатираните огнища на заразата в северната ни съседка наложи предприемането на действия по изграждане на съоръжение за непреминаване на дивите свине през сухопътната граница на България с Румъния. Оградата, чието строителство започна, ще бъде с дължина 133000 линейни метра.
Обособяват се места за първична преработка на отстреляните диви свине и изграждане..

22 юли, 2018

Най-скъпите офиси в света са в Хонконг

Да имаш собствено офис пространство в Хонконг става все по-трудно. Населението на този специален административен район в Китай е 7 млн. души, а мястото, с което разполагат, е крайно ограничено. Затова и имотите там са най-скъпите в света. А вдигането на цените им се подпомага и от преместването на доста китайски фирми.
Според данни на компанията за недвижими имоти CBRE в момента офис в Хонконг се отдава за 306 долара за квадратен метър – с 30% повече в сравнение с втория най-скъп район, Уест Енд в Лондон.
„Голямото търсене и малкото свободни места държат цените високи. Очаква се тенденцията да се запази и в близките няколко години“, коментира Том Гафни, регионален мениджър на CBRE, пред CNBC.
Банковият и финансовият сектор търсят най-много офиси в Хонконг и особено в престижния Централен район. Мястото е толкова популярно, че свободните пространства към момента са по-малко от 1%.
Именно в Централния район са разположени големите местни хъбове на банки ка..

22 юли, 2018

ИПИ: „КЗК е независим специализиран държавен орган“

Снимка: Архив Ройтерс
Една от мъдростите на американския писател Марк Твен гласи, че успехът в живота се дължи на две неща: невежество и упорство. Дори и да не е един от любимите автори на управляващите, изглежда те следват неговия мироглед, тъй като упорството им да спрат сделката за българските активи на ЧЕЗ успяха да произведат едно от най-невероятните и невежи решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пише Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).
Според комисията „е налице хоризонтално припокриване между дейностите на [купувача Инерком България и дружествата на ЧЕЗ] на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи […и] сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране н..

22 юли, 2018

Ползите от краткия следобеден сън

Случва ли ви се често да ви се приспи по средата на следобеда? Не сте единствени. Много хора изпитват чувство за сънливост и спад в енергията около 15:00 ч.
Най-доброто, което можете да направите в този случай, е… наистина да си дремнете, ако имате тази възможност. Краткият сън ще повиши бодростта ви за няколко часа напред. Отделно, дрямката има и доста други ползи, пише Science Alert.
Спането следобед подобрява когнитивните ни функции, времето за реакция, краткосрочната памет и дори нашето настроение.
Ново изследване, което предстои да бъде публикувано, е установило, че онези, които подремват редовно следобед, са много по-енергични в сравнение с онези, които не са си поспивали. Също така, моторното запаметяване, което се получава когато връзките в мозъка се променят след научаването на ново умение, е било много по-успешно след една следобедна дрямка.
Общите ползи от дрямката са сходни с тези, които идват след консумирането на кофеин, но без страничнит..