Здр. Гост. Вход или Регистрация

Полезно

18 март, 2018

5 начина да се справите с арогантен колега

Почти всички са имали или имат такъв колега – човек, който им казва как да си вършат работата, държи се надменно, досадно и превишава правомощията си. От Inc.com обаче пишат, че има начин да се справите дори и с тези личности. Ето как:
1. Бъдете директни.
За да се справите с арогантния колега, трябва да бъдете директни и решителни. Говорете със спокоен и професионален тон и опитайте да направите дискусията възможно най-кратка и ясна. Избягвайте сцените и не се дръжте неуважително. Добре е да обясните на този колега, че неговото поведение ви влияе негативно и че искате то да спре.
1 съвет, който няма да ви хареса, но ще спаси кариерата ви Наслушали сме се на какви ли не съвети за успеха. Доста от тях звучат банално и прекалено захаросано. Истината е, ч…
Прочети повече ..

18 март, 2018

Електронните винетки няма да бъдат по-евтини

Въвеждането на електронни винетки от следващата година ще спести разходите на държавата за отпечатване, съхранение и разпространение на хартиените стикери. Разходите са между 4 и 5 милиона лева и могат да бъдат калкулирани в една по-ниска цена на винетките, обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
От думите му обаче стана ясно, че намаление в цената на пътната такса едва ли ще има.
„97 лева не е ресурс, който трябва да коментираме”, заяви министърът, визирайки цената на годишната винетка за лека кола. Според Нанков голямото облекчение за шофьорите ще бъдат по-добрите пътища, което ще се случи след въвеждане на тол таксите.
Задействането на тол системата ще се случи през март-април следващата година. Само за първата година системата се очаква да донесе приходи в размер на около един милиард лева. Така ще бъде решен проблемът с хроничния недостиг на финансови средства в пътния сектор, отбеляза регионалният мини..

18 март, 2018

Преглед на печата за 17 март

Снимка: Pixabay
Прокуратурата разследва „Пирогов“ и още 8 общински болници
В. Сега
Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост на болница „Пирогов“. Образувани са и 6 досъдебни производства за безстопанственост за болниците в Попово, университетската в Бургас, за МБАЛ Благоевград, за МБАЛ Русе, за МБАЛ-Велико Търново и за МБАЛ – Кърджали. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предава БНР. Тя припомни, че вече се разследват и болниците във Враца и в Ловеч.
В разследванията става дума за т. нар. модел „болница в болница“, т.е. държавно или общинско лечебно заведение допуска на своя територия частно, което е в нарушение на закона, като сключва договори за еднакви дейности, за отдаване на апаратура под наем или за съвместна дейност. Това от 2010 г. е забранено в Закона за лечебните заведения, а за тази практика се заговори след фалита на болницата във Враца, за която вече има четири обвинения, включител..

18 март, 2018

Ананиев няма да сменя шефовете на разследваните болници

„Не се обмисля смяна на директори в 7-те разследвани от прокуратурата болници, тъй като не се е доказала вина.“
Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с разследванията за безстопанственост от страна на прокуратурата в 7 болници.
Ананиев поясни, че Министерство на здравеопазването е подало необходимите данни какви са щетите и прокуратурата ще ги прецени, предаде „Фокус“.
„Това е работа на прокуратурата. Когато има такива сигнали, тя е длъжна да действа. Когато докаже съответни резултати, ще се вземат и съответните законодателни и съдебни решения“, каза Ананиев.
По-рано говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за безстопанственост за болница „Пирогов“ и още 6 лечебни заведения в страната.
Останалите 6 досъдебни производства за безстопанственост са за болницата в Попово, университетската в Бургас, за МБАЛ Благоевград, за МБАЛ Рус..

18 март, 2018

10 кандидати искат да правят тръбите за интерконектора България – Гърция

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка България – Гърция.
Това стана ясно преди публичното заседание, на което ще бъдат отворени подадените заявления за участие в ограничената процедура за „Производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемната газова връзка Гърция-България“, предаде „Фокус“.
Най-много са заявленията от Турция. Те са три на брой. От Индия са постъпили две заявления, от Русия – две, от България, Гърция и Германия – по едно заявление.
До 20 април трябва да се изберат пет кандидати, които отговарят на критериите за подбор, които до юни да подготвят офертите си, за да може да има избор на изпълнител в рамките на месец юни.
Редактор: Деница Райкова
Expert.bg Tweet

17 март, 2018

ИПИ: Новият регламент за защита на личните данни – за цената и възможностите

Снимка: Pixabay
Общият Регламент за защита на личните данни (GDPR), който влиза в сила от 25 май тази година, изисква всеки бизнес и орган на публичната администрация да организира така процесите си, че да предоставя по-голяма видимост и достъп на гражданите до това кой и как използва личните данни.
Все повече компании обаче си дават сметка, че не са направили достатъчно, за да са изрядни, пише в анализа на Весела Кръстанова от екипа на Института за пазарна икономика.
Проучвания[1] показват, че малките бизнеси изпитват най-голяма увереност, че сегашното им устройство е оптимално и не са им необходими следващи стъпки за подобряване.
Важно е да се отбележи, че директивата изисква внимание с обработката на личните данни не само на служители и дългосрочни клиенти, но на всеки, който предоставя данните си дори за кратко- така дори бизнесът ви да е малък, ако обработвате голям набор от данни, е твърде вероятно да е необходима добра система за отчет и съхранение.
За подготов..

17 март, 2018

България пада в класацията за дигитализиране на бизнеса

България е класирана на 58 място от 115 държави в годишната класация за дигитализация на бизнеса на компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs.
Индексът EDI (Enabling Digitalization Index) оценява уловията за работа и развитие на дигиталните компании, както и възможностите за дигитализация на бизнеса в съответните страни. За целта се използват 5 критерия с възможност за максимална оценка от 100 точки по всеки един от тях. Това са съответно – регулации, знание, свързаност, инфраструктура и мащаб.
В класацията за 2018 г. България губи две позиции спрямо предходната година, когато е заемала 56 място. Страната ни постига средно 40 точки от петте показателя.
В челната тройка се нареждат САЩ, Германия и Холандия съответно с 87.0, 75.3 и 74.3 точки. По-напред от страната ни се класират държави от региона като Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Хърватска.
Важно е да се има предвид, че индексът EDI не мери самата дигитализация в съответната държ..

17 март, 2018

Огромни щети по реколтата от праскови и кайсии в Северна България

До 90% стигат щетите по прасковите, нектарините и кайсиите в Северна България след големите студове в началото на март месец. На места реколтата ще бъде изцяло компрометирана, коментира пред Agrozona Коста Петров от сдружение „Българска праскова“.
Сериозен е проблемът в Каварна и Силистра, но също и в региони като Тутракан и Сливен.
„Щети има навсякъде където температурата падна до – 17 градуса. В районите, в които студът стигна до -12 насажденията са оцелели, но и там има частични повреди. Подобно нещо в нашия регион е имало за последно през 1985 година“, коментира Костов.
Проблемът в региона се дължи на това, че сортовете имат малко по-къс зимен покой. „Екстремните температури на 1 март, които паднаха до -17 градуса компрометираха голяма част от реколтата. Ако беше през януари, то реколтата щеше да издържи, но вече е тръгнало суходвижението, пъпките са се надули и подобен студ е фатален. Няма проблеми с късните сортове като ябълката, сливата и крушата, ..

17 март, 2018

Експерт: Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана

Снимка: Pixabay
Здравната система в България е остаряла по начина, по който е структурирана и се управлява. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация във връзка с проверките на прокуратурата в седем болници, обявени по-рано в петък.
По думите му здравната система в страната е в изключително лошо състояние, което си личи от това, че тя е скъпа, не е обърната към пациентите, няма достатъчно информация и не е ясно дали прилага съвременни стандарти. Според него това е система, в която нито хората имат доверие, нито лекарите са доволни.
Още по темата България свива разходите си за социална защита СЗО ще подкрепи България в реформата на здравната система Общопрактикуващ лекар: Бумащината води до по-малко медицина
„Системата е остаряла по начина, по който е структурирана и се управлява. В държава, в която лечебните заведения са търговски дружества, не м..

17 март, 2018

Наистина ли е проблем да вадите флашката преди разкачането ѝ от системата?

Преди да извадите флашката си от гнездото на компютъра, трябва да извършите софтуерното разкачане и да изчакате съобщението, че е безопасно да я вземете. Не всички обаче имат търпението да правят това.
От Science Alert са решили да проучат създава ли се проблем, ако просто дръпнем USB паметта, без да минем през горния процес.
В действителност правилното софтуерно разкачане на флашката наистина прави нещо важно и не е случайна приумица на производителите на софтуер или хардуер. Онези 30 секунди, които трябва да изчакате, помагат на компютъра да запази вашите данни и софтуер. Но рискът наистина зависи от операционната система и пак от нея зависи какво точно се случва с флашката ви при измъкването ѝ.
Можете да избирате за кои спомени да ви подсеща Facebook – ето как Повечето потребители харесват функцията On This Da..