Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

ББР ще се отчита пред парламента на всеки шест месеца

Публикуван от: crediti 84 прегледа

ББР ще се отчита пред парламента на всеки шест месеца

Снимка: Българска банка за развитие

Имаме претенции към работата на Българската банка за развитие, която недостатъчно стимулира българската икономика. Ще искаме на всеки шест месеца отчет кой е взел кредити и какво е съотношението на финансиране на инфраструктурни проекти и заеми за малки и средни предприятия.

Това каза Румен Гечев от БСП при представянето на новото ръководство на ББР пред депутатите от парламентарната икономическа комисия.

Още по темата ББР разширява операциите си, ще финансира проектни инвестиции ББР е съучредител на междубанкова асоциация между Китай и ЦИЕ ББР подобри съотношението индиректно към директно кредитиране

Той е категоричен, че „парите на ББР не трябва да се дават само за строителството на магистрали, които се нагъват след шест месеца“.

Гечев напомни, че банката беше създадена за малкия и средния бизнес и поиска проектите, които ще се финансират да са свързани с иновациите, за да осигуряват конкурентоспособност на българската икономика.

„Не гладаме с добро око на рефинансиране на търговски банки и ББР да е последен пристан за някоя банка“, коментира той.

Съпартиецът му Жельо Бойчев го подкрепи и добави, че парламентарната група на БСП няма да остане доволна, ако види концентрация на кредитите и предупреди, че ще се следи процедурата по отпускане на заеми.

Новият главен изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев се съгласи, че трябва да се внимава при кредитирането, но напомни, че в досегашната си дейност ББР е отпуснала близо 400 заеми за микрофирми, а над 4 хиляди компании са подпомогнати от Националния гаранционен фонд, който е дъщерна структура в групата на банката.

Той обеща да се гледа под лупа всеки кредит, дали има съответните обезпечения и парични потоци, „независимо дали е за 1 млн. лева или до 25% от капитала на ББР“.

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев прогнозира, че трудно ще се намери баланс между кредитирането на МСП и инфраструктурните проекти, след като ББР не разполага с развита клонова мрежа.

„Разчитаме на вашата експертиза", обърна се Кънев към ръководството на ББР, допълчвайки, че се надява то да не рефинансира други банки и да се превърне в банка-болница“.

При представянето на ръководството на ББР главният икономист на банката Илия Лингорски заяви, че Българската банка за развитие е с нова мисия.

„Десет години след учредяването си тя ще има нова роля на пазара – да поддържа стратегическите цели, свързани с икономическия растеж.

Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и другите членове от борда на ББР Румен Митров, Николай Димитров и Илия Кирчев, вече имат визия каква ще е ролята на кредитната институция в икономическия живот на страната.

От ББР уточниха, че във връзка с ангажиментите по Програмата за енергийна ефективност банката се разплаща само по договори, сключени през 2015 година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн