Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

България е поела ангажименти за банковия сектор, за да се присъедини към ERM-2

Публикуван от: crediti 22 прегледа

България е поела ангажименти за банковия сектор, за да се присъедини към ERM-2

Снимка: Архив Ройтерс

България се е ангажирала със заздравяване на банковия си сектор, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представители на Европейския съюз (ЕС) два дни преди срещата на финансовите министри на еврозоната, която ще хвърли известна яснота върху напредъка на страната към приемането на еврото.

Агенцията припомня, че България изпълнява официалните критерии за присъединяване към еврозоната, тъй като левът е обвързан с еврото, инфлацията е ниска, а публичните финанси – стабилни. Страната обаче остава най-бедната в Европейския съюз, а широкоразпространената корупция и проблеми с някои банки хвърлят сянка върху перспективите за членство.

Страните членки и институциите на еврозоната поискаха от София да засили проверките на кредиторите си и да приеме тяхно външно наблюдение, преди да се присъедини към механизма на обменните курсове ERM-2 – т.нар. чакалня, която продължава около 2 години, преди да се пристъпи към реално членство.Още по темата Българското председателство на Съвета – американската гледна точка Подходящ ли е моментът за влизане на България в еврозоната? Борисов: България очаква твърда дата за влизане в чакалнята на еврозоната

След първоначалните несъгласия България е предложила някои ангажименти от своя страна в писмо до властите в еврозоната.

Конкретните обещания не биват разкрити, но според двама представители на ЕС, поискали да останат анонимни, писмото е положителен ход, а според единия – включва ангажименти по отношение на банковия сектор.

„Получихме от българските власти писмо с предварителни ангажименти по отношение на твърдото им намерение за присъединяване към ERM-2 и Банковия съюз“, заяви говорител на лидера на Еврогрупата Марио Сентену във вторник.

Еврогрупата включва финансовите министри на 19-те страни членки на еврозоната, които са и членове на проекта за банков съюз, целящ да укрепи финансовата стабилност на блока.

Страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са правно задължени да бъдат част от банковия съюз. Европейските власти обаче поискаха това от България, за да получат повече гаранции от страната и да се опитат да наложат модел за други бъдещи членки.

България е някакъв „вид опитно зайче“ в този процес, казва представител на ЕС.

Страните членки на банковия съюз прехвърлят на органите на ЕС правомощията да наблюдават най-големите им банки и да се справят с проблемни кредитори.

Българското писмо е било изпратено преди срещата на финансовите министри в четвъртък в Брюксел, на която заедно с Европейската централна банка и високопоставени финансови представители на България ще се обсъдят следващите стъпки за страната.

Представители на ЕС казват, че резултатът все още не се знае, но според един от тях на срещата може да бъде определена конкретна дата за присъединяване на България към ERM-2.

Оценката на ангажиментите на страната може да отнеме повече от година, казва представителят. Едва след това България ще може да се присъедини към чакалнята.

По статията работи: Виктория Тошкова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн