Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

Алексиев: За икономиката ни е важно да бъдат привличани хора с висока квалификация

Публикуван от: crediti 26 прегледа

гледано: 169 Още видео Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5 0 гласа

Важно е ЕС и България, като част от него, да се позиционира като атрактивна дестинация за млади специалисти, защото в момента съюзът губи битката с останалите членки на ОИСР в това отношение. Това каза Явор Алексиев, старши икономист в ИПИ, в предаваннето „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Много сериозен е проблемът не само със самото трудоустрояване, но и с привличането на висококвалифицирани и преспективни кадри в рамките на ЕС. Привличането на хора от трети страни е нещо, което на Запад се случва от много време. Предимството на западните държави, по-старите членки на ЕС е, че те могат да привличат кадри и от държави като нашата.

Към момента по-голямата част от хората, които идват на работа у нас, са със средно образование – около половината. Много е важно хора с висока квалификация да бъдат привличани в ЕС, защото в противен случай ще продължаваме да изоставаме от Япония, Китай, САЩ, каза икономистът.

Алексиев обърна внимание, че кадрите от трети страни ще добавят стойност към нашата икономика, ще плащат данъци, освен това са млади хора, което е положително и в демографски план.

Гостът допълни още, че чисто икономически не сме от най-атрактивните пазари, но процедурно стоим сравнително добре и това, което се изисква за започване на едно едно работно място, както и самата оферта, е аналогично с останалите страни от Централна и Източна Европа.

Още от разговора вижте във видеото.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн