Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

18% от българите във Великобритания работят във финансовия сектор

Публикуван от: crediti 116 прегледа

18% от българите във Великобритания работят във финансовия сектор

Снимка: Архив Ройтерс

Възможността за свободно движение на работниците от България и Румъния във Великобритания беше посрещната с опасения за огромна мигрантска вълна от двете най-бедни страни от ЕС. На Острова се притесняваха, че социалната им система няма да издържи на идващите българи и румънци, които няма да работят и ще разчитат на социални помощи.

Тези страхове донякъде се сбъдват – броят на чуждите граждани от тези две държави расте с 80% между 2014 и 2016 година. 79% от тях обаче работят. При това, както показват данните на статистиката, 18% от българите на Острова всъщност са заети в една от най-добре платените области – финансовата индустрия и банковия сектор.

Още по темата Графика на деня: Кои европейци най-често търсят работа в други страни от ЕС? Няма да има масова имиграция на румънци и българи във Великобритания

Специалният доклад на статистическия институт на Великобритания показва, че в началото на 2014 година на Острова са живели 230 хил. българи и румънци. Към края на 2016 година броят им вече е 413 хил. 79% от тях са граждани на Румъния.

Стастическият институт цитира данни на ООН, според които към 2015 година 1,2 млн. родени в България и 3,4 млн. родени в Румъния хора живеят в държава, различна от родината си.

Увеличаването на гражданите на двете страни във Великобритания се обяснява с отпадането на всички ограничения за работниците от двете държави, които станаха част от ЕС през 2007 г.

Британските власти се възползваха от всички законодателни възможности в общността, за да ограничат свободното движение на трудова сила от България и Румъния с мотива, че трябва да защитят икономиката си от огромна вълна мигранти от двете най-бедни държави в ЕС. В крайна сметка обаче през 2014 г. всички ограничения отпаднаха.

Анализите показват, че във Великобритания пристигат основно българи и румънци в трудоспособна възраст – 81% са на възраст между 16 и 64 години. Всъщност подобни са данните и за гражданите на другите европейски държави – 73% са в трудоспособна възраст.

Възраст на българите и румънците, които живеят във Великобритания, 2014 – 2016 г.

79% от българите и румънците във Великобритания работят, като най-често те намират работа в сектори като строителство, хотелиерство и рестораньорство – общо 23% от българите и румънците във Великобритания са заети именно в тези индустрии. 18% от българите и 14% от британците работят във финансовата индустрия и банковия сектор.

Разпределение на българите и румънците по сектори, в които работят

След вота за Brexit британската статистика започва да следи и броя на британците в Европейския съюз. Според данните към края на 2016 г. 6,2 хил. британци живеят в България и Румъния. 71% от тях са на възраст между 15 и 64 години. Към февруари 2017 г. 1 423 британци са поискали да получават пенсията си в България и Румъния.

Броят на британските пенсионери в тези две държави е устойчив за последните 14 години и е много по-малък спрямо други държави от ЕС – Испания или Франция, например.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн