Здр. Гост. Вход или Регистрация

0 Отговора

13 общини имат финансови затруднения

Публикуван от: crediti 67 прегледа

13 общини имат финансови затруднения

Снимка:Pixabay

13 общини (или 4,9% от всички в страната) отговарят на три и повече от критериите за общини с финансови затруднения, става ясно от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините към края на 2017 г.

Според финансовия министър Владислав Горанов общините с финансови затруднения през тази година са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Още по темата “Оздравените” общини и техните наследници Карлово излиза от списъка на общините длъжници Финансовият инженеринг има все по-голяма роля при изпълнението на европроекти

Общините, които отпадат от списъка през тази година, са 21, сред които Созопол, Кърджали, Тетевен, Велинград и др.

През 2017 г. са съгласувани планове за финансово оздравяване на десет общини – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия и Симитли.

„Тези общини изготвиха и изпратиха за съгласуване оздравителни планове, в които си поставят цели за финансово оздравяване, които включват мерки за увеличаване на приходите и оптимизиране и ограничаване на разходите в годишен и средносрочен план, изготвени на база на обективен анализ на основни финансови показатели. Целта е да бъде намален дефицитът по бюджета, както и ограничаване на необезпечените и просрочени задължения и да бъдат въведени конкретни мерки за подобряване на процеса на управление на общинските финанси”, пише в отговора на депутатски въпрос Владислав Горанов.

Лек спад в приходите

Анализът на данните в края на първото тримесечие на 2018 г. спрямо края на 2017 г., както и спрямо същия период на 2017 г., показва лек спад на средния дял на приходите в общите постъпления за страната – 36,36 % спрямо 38,02 % за същия период на миналата година и 38,39 % в края на 2017 г.

Приходите превишават разходите към края на първото тримесечие на 2018 г. при 78 общини или 29% от тях, подобрение спрямо същия период на миналата година при 61 общини или 23%, но към края на 2017 г. този резултат е факт само при 9% или 24 общини.

Броят на общините, които отчитат дял на приходите от общите постъпления по-висок от средния за страната, не се променя значително и в трите разглеждани периода. Наличните в края на март 2018 г. задължения за разходи към годишния размер на разходите на общините достига 4,2 % (при 5,3 % към 31 март миналата година и 7,2 % към 31 декември 2017 г.).

Броят на общините, превишаващи средните нива за страната в края на първото тримесечие на 2018 г., е 81 (при 73 за същия период на миналата година и 63 към края на 2017 г.).

Към 31 март в 22 общини задълженията за разходи към годишния размер на разходите превишава 15% (при 30 общини за същия период на миналата година и 27 в края на 2017 г.).

Като цяло, приходите на общините са около 40% от общия размер на постъпленията им (приходи и трансфери), като делът на общините с равнище на този показател над средното за страната е 15,5%, което се отнася за 41 общини.

Повече от половината общини с дългове

Просрочените задължения на общините към 31 март са в размер на 147,9 млн. лв., в т.ч. по бюджета на общините 138,3 млн. лв., като са формирани от 141 общини (53,2 % от общия брой общини).

Над 46% (124 общини) завършват първото тримесечие на 2018 г. без просрочени задължения в бюджета. Сравнено със същия период на миналата година намаление на просрочените задължения отчитат 34,7% (92 общини), като общият размер на реализираното от тях намаление е приблизително 48 млн. лв.

В същото време 55 общини (20,8% от всичките) увеличават просрочените си задължения в рамките на една година общо с 10,4 млн. лв.

Само три общини (Генерал Тошево, Ябланица и Разград) запазват размера на просрочените си задължения без изменение в рамките на последната година. В делегираните от държавата дейности просрочените задължения са в размер на 3,6 млн. лв. и съставляват около 2,5% от размера на просрочените задължения в бюджета.

Общинският дълг и общинските гаранции към 31 март възлизат на 1,253 млрд. лв., в т.ч. 576,5 млн. лв. вътрешен (46,5%) и 662,5 млн. лв. външен дълг (дългът на Столична община формира 50,5 % от общия размер на дълга).

Спрямо края на 2017 година размерът на общинския дълг и общинските гаранции намалява с 22,9 млн. лв., което се дължи на намаление на размера на вътрешните заеми с 19,5 млн. лв. и на намаление на външните заеми с 3,4 млн. лв.

Оздравителни планове при индикации за риск

От началото на 2018 г. министърът на финансите не е съгласувал планове за финансово оздравяване на общини, посочват от финансовото ведомство.

Препоръчително е общините да приемат и изпълняват оздравителни планове при наличие не само на три или повече от показателите по Закона за публичните финанси, но и при индикации за достигане на критичните стойности по един или повече от всички наблюдавани показатели. Така те ще преодолеят и елиминират своевременно риска да нарушат фискалните правила, препоръчват от министерството.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Топ предложение за Кредит:

Отговор

експресни заеми просрочени кредити рефинансиране кредит за погасяване на друг кредит лихви по ипотечни кредити мостови кредит как да погася няколко бързи кредита експресни заеми от частни лица онлайн рефинансиране на лоши кредити заеми с лошо цкр кредити за хора с лошо кредитно досие уреждане на кредити с лошо цкр кредити без доказване на доход как да изтегля кредит с лошо цкр бързи кредити без доказване на доход и без поръчител кредити от банки кредитен калкулатор най добрата фирма за бързи кредити кредит по телефона kredit zaem online kredit do zaplata ot banka безлихвен заем пари на заем онлайн